Van 6 tot en met 9 september organiseerde de European Pain Federation EFIC haar 10e congres in Kopenhagen. Namens de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en het Radboudumc waren Rianne van Boekel en Marion Giesberts aanwezig. Beiden presenteerden een poster van hun onderzoek, namen deel aan netwerkbijeenkomsten en legden de basis voor een Nederlands-Vlaamse samenwerking voor scholing van verpleegkundigen op gebied van postoperatieve pijn.

Speerpunten in Kopenhagen
“Het was mooi om te zien dat het biopsychosociaal model, wat ons uitgangspunt is in de opleiding pijnconsulent, steeds meer omarmd en toegepast wordt in de praktijk. Ook werd benadrukt dat bepaald woordgebruik of gesprekstechnieken (tijdens bijvoorbeeld educatie) positief of juist negatief effect kunnen hebben in het behandelproces van de patiënt.
Verder was het heel interessant om te vernemen dat slaaptekort effect blijkt te hebben op het overgevoelig worden van bepaalde onderdelen van het brein, waarmee dit kan bijdragen aan het chronisch worden van pijn.”

“Het is een goede ontwikkeling dat het steeds meer een echt multidisciplinair congres wordt, grote afwezige blijft echter de groep (pijn)verpleegkundigen. Uitdaging voor het volgende EFIC congres in 2019 in Valencia is om meer pijnverpleegkundigen te laten deelnemen aan het congres en als het even kan een actieve bijdrage te laten leveren in de vorm van een posterpresentatie of lezing. In de huidige opleidingsgroepen en bij de alumni hebben daar zeker materiaal voor!”

Opleidingen en cursussen op het gebied van pijn
Wil je meer weten over de opleidingen en cursussen op gebied van pijn, zoals de cursus Assistent Pijnbehandeling, de post-hbo-opleiding Pijnconsulent? Of aanmelden? Kijk dan op de opleidingspagina of neem contact op met de opleidingscoördinator voor vragen en advies.

 

Partners

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Laat uw gegevens achter en ontvang voortaan onze nieuwsbrief:

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
HAN VDO

Medewerkers