Hoe kan de diëtist de eetbegeleiding van diabetespatiënten van niet-westerse migranten verbeteren? Hoe kun je effectiever adviseren en begeleiden bij gezonde voeding? Daar hoopte HAN-docent Mirjam Jager achter te komen met haar promotieproject. Op basis van de bevindingen van het onderzoek is een post-hbo training voor diëtisten ontwikkeld: de praktijkgerichte training ‘Dieetbegeleiding bij migranten’.

“Na veld- en literatuuronderzoek hebben we een goede indruk gekregen van hoe de dieetbegeleiding van migranten verloopt en wat aandachtspunten zijn”, vertelt Mirjam Jager, onderzoeker van het Lectoraat Eerstelijnszorg. “Patiënten verwachten bijvoorbeeld dat het dieetadvies is gebaseerd op medische tests of een meer directieve rol van hun diëtist. Zij gaan ook vaak uit van een strenger dieet, terwijl ze een advies krijgen dat dicht bij hun gebruikelijke eetpatroon ligt.”

Kennis over eetculturen voor de juiste dieetbegeleiding

Jager: “Diëtisten gaven op hun beurt onder meer aan dat zij kennis missen over culturele verschillen, ook eetculturen. We merkten dat ze moeilijk zicht kregen op de bereidingswijze van gerechten en de hoeveelheden die mensen eten. Daarnaast hebben de diëtisten de indruk dat patiënten vooral willen dat ze zeggen wat ze moeten doen. En blijkt taal een erg grote barrière om informatie te verzamelen.”

HAN-studenten in de afstudeerfase van de opleiding Voeding en Diëtetiek hebben delen van het onderzoek uitgevoerd. “Na het vooronderzoek is onderzocht hoe de uitkomsten voor verbetering van voedingsbegeleiding het beste te vertalen zijn. Een training bleek de beste oplossing. In oktober 2018 is de definitieve post-hbo-training tot stand gekomen”, licht Mirjam Jager toe.

Programma ‘Dieetbegeleiding bij migranten’

De diversiteit in onze maatschappij groeit. Daardoor krijgen diëtisten steeds vaker patiënten met een migratieachtergrond op het spreekuur. Dat is weleens ingewikkeld. Een patiënt die de uitleg over diabetes niet volgt. Of als je als dietist twijfelt of je wel een compleet beeld hebt van het eetpatroon. Je denkt afspraken te hebben gemaakt, maar het resultaat blijkt anders dan je dacht. In de cursus Dieetbegeleiding bij migranten ontdekken de studenten hoe cultuur invloed heeft op de dieetbegeleiding. Ze leren meer over eetculturen, interculturele communicatie en de communicatiestijl afstemmen op verschillende niveaus.

De programmaonderdelen die de diëtisten tijdens de training ‘Dieetbegeleiding bij migranten’ volgen zijn:

  • Training interculturele communicatie
  • Eetculturen
  • Sociale omgeving en Ramadan
  • Omgaan met laaggeletterdheid
  • Omgaan met een taalbarrière
  • Reflectie op eigen consultgesprekken
  • Simulatiegesprekken met trainers
  • Kooksessie met een gespecialiseerde diëtist

Iets voor jou? Meld je meteen aan voor deze training. De training start in het najaar van 2019.

Zoek je andere opleidingen? Bekijk hier het overzicht van onze opleidingen rondom het thema voeding en dietetiek.

Bron: HAN, Annelies Peters

Partners

Agenda
  • Er zijn op dit moment geen activiteiten.
Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Laat uw gegevens achter en ontvang voortaan onze nieuwsbrief:

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres: