Gewichtsverlies en -behoud bij mensen met type 2 diabetes
Afvallen valt niet mee, maar afgevallen blijven is voor veel mensen nog moeilijker. Ook mensen met type 2 diabetes en overgewicht hebben dit probleem. En dat terwijl een gezond gewicht voor hen nog belangrijker is. Mensen met type 2 diabetes en overgewicht, krijgen eerder complicaties of overlijden eerder.
Kirsten Berk, gastdocent van de HAN VDO basiscursus Voeding en Diabetes, promoveerde 29 november op het onderwerp gewichtsverlies en behoud van gewichtsverlies bij type 2 diabetes. Zij is als diëtist-onderzoeker werkzaam in het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.

Het onderzoek
Kirsten Berk onderzocht wat mensen met type 2 diabetes zou kunnen helpen bij het behouden van gewichtsverlies na een dieet. Cognitieve gedragstherapie, een psychologische behandeling die vaak wordt ingezet bij leefstijlverandering, zou kunnen helpen om terugval in gewicht te voorkomen. Dit is onderzocht onder 206 volwassenen met type 2 diabetes en overgewicht in het Erasmus MC. Zij volgden een zeer laag-calorisch dieet gedurende acht weken, gevolgd door een periode van twaalf weken waarin het dieet weer langzaam werd uitgebreid naar een voeding volgens de richtlijnen goede voeding. Vervolgens werden de deelnemers die 5% of meer van hun gewicht hadden verloren, door een loting ingedeeld in een controlegroep of een interventiegroep. De controlegroep kreeg de gebruikelijke zorg van het diabetesteam. De interventiegroep kreeg bovenop de gebruikelijke zorg door het diabetesteam ook 17 sessies cognitieve gedragstherapie aangeboden, gericht op het voorkómen van gewichtstoename. Deze sessie werden gegeven onder leiding van een getrainde psycholoog en in groepen van ongeveer 10 mensen.

Resultaten
Beide groepen hadden  baat bij het zeer laag-calorisch dieet. Op korte termijn verbeterden zowel klassieke als nieuwere risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dit positieve effect van het dieet was onafhankelijk van het gebruik van cardio-protectieve medicatie, of hoe lang mensen al diabetes hadden. Na twee jaar was er nog steeds sprake van gewichtsverlies, verminderde insulinebehoefte en een betere score op depressie en moeheid. Maar had de cognitieve gedragstherapie effect op het voorkómen van terugval in gewicht? Helaas kwamen beide groepen weer ongeveer de helft aan van hun verloren gewicht en was er geen verschil tussen de groepen.  Dit is een belangrijk resultaat, omdat het ons leert dat deze therapie niet voor dit doel ingezet hoeft te worden bij mensen met type 2 diabetes. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de effectiviteit van diëten met als doel afvallen, kan worden verbeterd, om uiteindelijk overgewicht-geassocieerde type 2 diabetes en complicaties te kunnen voorkomen en genezen.

Kirsten Berk. Weight Loss and Weight Loss Maintenance in Type 2 Diabetes, proefschrift Erasmus Universiteit Rotterdam, 29 november 2017

Meer informatie cursus
Wil je meer weten over de HAN VDO cursus Voeding en Diabetes? Lees dan meer op de cursuspagina of neem contact op met de opleidingscoördinator voor vragen en advies.

 

 

 

Partners

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Laat uw gegevens achter en ontvang voortaan onze nieuwsbrief:

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
HAN VDO

Medewerkers