Vandaag is het zo ver, verpleegkundig pijnconsulent en docent, Rianne van Boekel verdedigt vanmiddag haar proefschrift “Improving postoperative pain care; an Acute Pain Service data analysis”

Onderzoek verbetert meten van pijn na operatie
Iedere patiënt beleeft pijn na een operatie anders. De methode in ziekenhuizen om die pijn te meten, bleek niet genoeg te zeggen over die individuele beleving. Dat merkte verpleegkundig pijnconsulent en docent Rianne van Boekel tijdens haar werk in het Radboudumc op de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde. Zij besloot dit onderwerp te gaan onderzoeken en ontving een promotiebeurs voor leraren van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze promoveert vandaag,  14 december 2017,  op postoperatieve pijnzorg aan de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).
Als docent aan de HAN VDO opleiding Pijnconsulent kon Rianne de bevindingen uit haar onderzoek direct doorgeven aan de cursisten die zich hier komen bijscholen. “Wat we hebben geleerd is dat je als verpleegkundige op de pijnafdeling meer moet doen, dan de patiënt vragen naar een cijfer om een indicatie van de pijn te krijgen. Er moeten twee vragen onmiddellijk op volgen: Is de pijn acceptabel en beïnvloedt de pijn het functioneren?”

Verpleegkundigen kunnen dankzij Rianne’s onderzoek beter meten hoe het is gesteld met de acute pijn bij mensen die geopereerd zijn.

Bekijk de film waarin Rianne en haar begeleiders het onderzoek en het belang voor patiënten en verpleegkundigen uitleggen:

Gat tussen meetmethode en beleving van de patiënt
Promovenda Rianne van Boekel: “Mijn onderzoek baseerde ik op vragen die ik opmerkte vanuit mijn werk als verpleegkundig pijnconsulent in de Acute Pijn Service in het Radboudumc. Zo viel me op, dat de bestaande hulpmiddelen en richtlijnen om pijn te beoordelen bij patiënten na een operatie,  niet sluitend waren. Wat we deden, is patiënten vragen om met een cijfer aan te geven hoe zij hun pijn beleven. Daarbij was de richtlijn dat alles onder de vier, acceptabele pijn is. In de praktijk bleek echter, dat ongeveer een op de vijf patiënten de pijnintensiteit het cijfer acht of hoger gaf, maar die pijn toch acceptabel vond. Dat was een openbaring. Er zat een flink gat tussen de richtlijn en de beleving van de patiënten.”

Hier was dus werk aan de winkel, vond de verpleegkundig pijnconsulent. Met steun van de NWO startte Rianne vanuit het Radboudumc en de HAN het onderzoek naar acute pijnzorg. Ze liet bijna vierduizend dossiers van patiënten analyseren, die een operatie hebben ondergaan. Daaruit bleek onder meer, dat bijna de helft van de patiënten, minder dan een keer per dag een pijnmeting kreeg. Volgens de richtlijn moest dat drie keer per dag. Een van de redenen is volgens de promovenda dat verpleegkundigen vrezen, dat patiënten dan juist gaan fixeren op pijn en daardoor meer pijn ervaren.

Groot maatschappelijk belang
Professor doctor Kris Visser is hoogleraar en hoofd van de afdeling Pijn en Palliatieve Geneeskunde, de afdeling waar Rianne werkt. Hij noemt het maatschappelijk belang van het onderzoek groot, omdat chronische pijn mensen flink kan belemmeren in hun dagelijks leven, bijvoorbeeld in hun werk of in het meedraaien in hun gezin. Oplossingen om acute pijn na een operatie te voorkomen en daardoor de weg naar chronische pijn af te sluiten is het grootste belang van dit onderzoek, zegt Visser over de promotie van Rianne van Boekel.

Interesse in onze leertrajecten over pijn voor verpleegkundigen?

Stel je vragen per mail hier of bel (024) 351 10 83

Bekijk hier ons aanbod op gebied van pijnbestrijding.

Partners

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Laat uw gegevens achter en ontvang voortaan onze nieuwsbrief:

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
HAN VDO

Medewerkers