Afgelopen 10 oktober vond het vierde congres over de ‘Wondere Wereld van Dementie’ plaats. Tijdens dit congres werd de Anneke van der Plaats-Award uitgereikt. Onze opleider Dionne Schellekens zat in de jury, zij werkte jarenlang samen met Anneke van der Plaats. “Haar gedachtegoed wordt steeds meer doorleefd in de zorg voor mensen dementie.”

Bijna 400 mensen bezochten het congres georganiseerd door Congressen Met Zorg en het BreinCollectief. De dag zat vol interessante workshops en lezingen over onder andere onbegrepen gedrag, het levenseinde en zorgtechnologie. Deelnemers kregen veel informatie over hoe je een waardevolle bijdrage levert aan de kwaliteit van leven en het geluk van mensen met dementie.

Eén van de manieren om een waardevolle bijdrage te leveren, is met het gedachtegoed van Anneke van der Plaats. De sociaal geriater, wetenschapper, docent en adviseur heeft kennis en complexe wetenschappelijke theorieën omtrent dementie vertaalt naar de dagelijkse praktijk. De Anneke van der Plaats award heeft als doel de toepassing van haar gedachtegoed over Omgevingszorg en de Brein Omgeving Methodiek (BOM) te stimuleren en blijvend te streven naar het geluk van mensen met dementie. Bij de winnaar, team Emmaus van De Wever in Tilburg, was dit sterk het geval. “Het is duidelijk dat het geluk van mensen met dementie vooropstaat. De visie van Anneke van der Plaats op alle drie de aspecten van de omgeving worden uitstekend toegepast,” staat in het juryrapport te lezen. Dionne beaamt dat: “Er is goed nagedacht over de omgevingsfactoren.”

Enthousiaste vlogs over mensen met dementie

Speciaal voor de gelegenheid, is de aanmoedigingsprijs in het leven geroepen voor Teun Toebes van STEUN en Toevelaat. “Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. De filmpjes zijn ook een goede manier om de ouderenzorg, in het bijzonder de zorg voor mensen met dementie, onder de aandacht te brengen bij jongeren.” Het juryrapport vult aan: “Met vloggen vestigt hij de aandacht op goede zorg en geluk voor ouderen. Niet alles is volgens het principe van de BOM-methode uitgerold, maar de inzet en het elan gericht op het geluk en plezier voor en met mensen met dementie, daar kunnen en willen wij niet omheen.” Teun maakt niet alleen vlogs, maar organiseert ook activiteiten voor mensen met dementie.

Aandacht voor omgevingsfactoren bij HAN VDO

Dionne Schellekens werkte jarenlang met Anneke van der Plaats samen. “Ze stond aan de wieg van onze opleidingen Casemanagement en Verpleegkundige gerontologie en geriatrie.” Ook tijdens de lessen en de incompany trajecten van HAN VDO zetten we het gedachtengoed van de sociaal geriater in. “Het belang van de omgeving kan niet onderschat worden. Gedrag van mensen met dementie is sterk afhankelijk van de omgeving. Dit komt door het verlies van het denkvermogen. Een gunstige (stressvrije) omgeving kan ongewenst gedrag voorkomen.”

Verder ontwikkelen?

Werk jij met kwetsbare ouderen en wil je jezelf verder ontwikkelen? Wij bieden de volgende mogelijkheden:
Opleiding Casemanagement
Opleiding Verpleegkundige gerontologie en geriatrie
Cursus Communicatie met ouderen met cognitieve beperkingen
Kennismodule ouderenzorg

Partners

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Laat uw gegevens achter en ontvang voortaan onze nieuwsbrief:

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
HAN VDO

Medewerkers