Inspiration Day_Oog op sociaal werk

Geef je observatievermogen een boost tijdens onze Inspiration Day over non-verbaal communiceren!

In het sociaal werk geven we veel aandacht aan verbale communicatie. Wat zegt de ander? Hoe is de toon? Hoe kiest de cliënt zijn woorden? Als sociaal werker let je op veel informatie tegelijk. Er is zoveel om op te letten, dat het non-verbale vaak ondersneeuwt. Ontsnap uit de waan van de dag en laat je inspireren tijdens onze Inspiration Day oog op sociaal werk. Kijk samen naar praktijkvoorbeelden en creëer nieuwe inzichten door verschillende brillen op te zetten. Verdieping voor jouw dagelijkse praktijk! Meld je snel aan via onderstaand formulier!

Wanneer
Donderdag 23 januari 2020
van 15.00 tot 18.00 uur

Voor wie
Maatschappelijk werkers, agogen, GGZ-agogen, sociaal werkers, jeugdprofessionals en overige geïnteresseerden.

Kosten
Deelname is gratis.

Accreditatie
Voor dit evenement is accreditatie in aanvraag bij Registerplein.

Voor dit evenement is accreditatie aangevraagd en toegekend voor 3 accreditatiepunten bij SKJ

Locatie
Groenewoudseweg 1, Nijmegen

Voorlopig programma

14:30 - 15:00Inloop en registratie
15:00 - 16:00Opening en plenaire sessie
16:15 - 17:15Masterclass
17:15 - 18:00Plenaire sluiting en netwerkborrel

Plenair
Hoe zorgen we ervoor dat we alles zien? Dat we niet alleen zien, wat we willen zien? De antwoorden op deze vragen beginnen met een goede, objectieve observatie. Goed kijken, goed waarnemen en observeren, het gaat verder dan alleen het gebruiken van zintuigen. Observeren is een proces, het gaat om signaleren, oordeelsvorming en conclusies. Goed waarnemen is een vaardigheid. Dankzij gedragsobservatie leer je anderen begrijpen, zodat je effectieve interventies inzet en gedrag op de juiste manier stuurt.

Sarah Mutsaers van Apemanagement neemt je mee in de wereld van apen- en mensen gedrag. Je leert de vaardigheden en technieken die ze in de biologie bij gedragsstudies gebruiken. Aan de hand van theorie, onderzoek en observatie krijg je inzicht in onze manier van kijken en handvatten om meteen in te zetten in de eigen werkomgeving.

Masterclasses
Onze masterclasses gaan de diepte in, zonder de praktijk uit het oog te verliezen. Kies bij de inschrijving welke masterclasses je wilt volgen. Bij een aantal masterclasses geldt een maximaal aantal deelnemers. Bij overschrijving wijzen wij jouw tweede keuze toe.

1. De non-verbale boodschap – Han Rottink en Manuela van den Beucken

‘Je kunt niet niet communiceren’
In gesprekkenvoering zijn we geneigd ons te richten op WAT er gezegd wordt, maar uit onderzoek blijkt dat slechts een klein deel van onze communicatie bepaald wordt door de woorden die we zeggen: de INHOUD. Het grootste deel van communicatie is vaak een onbewust proces, bepaald door de VORM en HOE iets overgebracht wordt: non-verbale communicatie. Meer oog hebben voor non-verbale communicatie zorgt ervoor dat de ander zich beter of sneller begrepen voelt en zich beter gehoord voelt. Ook wat iemand zegt en de woordkeuze die iemand gebruikt, geeft veel informatie. De manier waarop we informatie waarnemen, opslaan in en ophalen ons brein wordt sterk gekleurd en gefilterd door eigen ervaringen, overtuigingen en voorkeuren. Als je meer op iemands voorkeuren en patronen let, kun je de communicatie hier beter op afstemmen!

2. Wat je ziet ben je zelf! – Alletta Spreeuw

Samenwerkingsgerichte hulpverlening is een kwestie van houding.
Wat je zegt ben je zelf
Met je kop door de helft
Met je kop door de muur
Ben je morgen lekker zuur
Het bekende kinderliedje.

Houding is een moeilijk grijpbaar begrip. Openheid, warmte, betrokkenheid: geven we als professionals dezelfde uitleg over hoe je deze woorden ziet of ervaart? Welk invloed heeft houding in het succesvol werken met clienten en andere professionals? Deze workshop helpt de deelnemer naar houding te kijken in sociale settings en er grip op te krijgen. Als individu kun je houding niet bepalen, pas in interactie krijgt houding betekenis. Dankzij het onderzoek ‘samenwerking een kwestie van houding’ van Marion van Hattum (lector van de HAN) weten we meer over dit thema. Met video’s bekijken we de complexiteit van samenwerking en houding. Leer non-verbale signalen gebruiken bij het creeren van samenwerking!

3. Stilte met een knipoog – Annette Perino

Welke functies heeft stilte in de professionele houding?
Het thema van deze workshop is stilte. De functie van stilte in de professionele begeleiding. Annette Perino laat je ervaren wat het nut is van stilte tijdens begeleidingsgesprekken. Welke plaats heeft zwijgen en rust in gesprekken? Welke melodie heeft het zwijgen? Hoe kan stilte ook lawaai zijn? Welke boodschap zit er in stilte? Leer de spanning verdragen van stilte en luisteren naar wat (nog) niet wordt gezegd. Deze workshop gaat over de kunst van het luisteren, met aandacht voor de pre-verbale communicatie in een begeleidingstraject. Wat is de functie en de nut van stilte in een goed gesprek? Kun je dat leren en kun je dat beoefenen? Kom erachter tijdens deze workshop!

4. Je ogen uitkijken – Mieke Ehlebracht en Anita Verstegen

Diversiteit zien
Deze workshop heeft als thema diversiteit. Diversiteit omvat alle mogelijke verschillen tussen mensen onderling. We kijken naar de combinatie van verschillen die jij bij je draagt. Al die verschillen maken wie jij bent. Niemand is eendimensionaal, ieder van ons heeft een gelaagde identiteit. Die ontstaat op het kruispunt van veel deelidentiteiten en ervaringen. We gaan letterlijk stilstaan op deze kruispunten. Vanuit dit ‘kruispuntdenken’, kijken we onze ogen uit naar de brede diversiteit, en zien we hoe diversiteit invloed heeft en beïnvloed wordt.Hoe kijk jij vanuit diversiteit naar non-verbale communicatie? Wat raakt jou?

Waarom organiseert HAN VDO dit?

HAN VDO biedt professionals nieuwe kennis en inspiratie. Dit doen we met post-hbo opleidingen, cursussen, trainingen en interessante evenementen zoals Inspiration Day. Hierbij helpen we professionals uit zorg en welzijn bij de beste ondersteuning voor burgers, cliënten of kwetsbare burgers. Maak kennis met HAN VDO tijdens Inspiration Day!

 

Tijdens Inspiration Day worden beeldopnamens gemaakt. De beeldopnamens worden tijdens of na afloop van het event gedeeld onder andere via sociale media kanalen en de webpagina’s van de HAN. Mocht u bezwaar hebben tegen het maken en/of delen van deze beelden verzoeken wij u contact op te nemen met de organisatie via: communicatie.hanvdo@han.nl.

Inspiration Day is een initiatief van HAN VDO.

Partners

Agenda
  • Er zijn op dit moment geen activiteiten.
Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Laat uw gegevens achter en ontvang voortaan onze nieuwsbrief:

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres: