Inspiration Day 2019 van HAN VDO was een groot succes. Ruim 100 bezoekers lieten hun hersenen kraken tijdens masterclasses over mindfulness, comfort talk en virtual reality. Nieuwe ontwikkelingen die de verpleegkundigen inspireren bij het dagelijks werk.

Bekijk de aftermovie

Waarom liggen de bezoekers van Inspiration Day op de grond? Bij de masterclass Effect van beelden is het een gek gezicht, liggende verpleegkundigen op het tapijt met een virtualrealitybril op. De deelnemers van deze masterclass zijn aan het reizen door de ruimte en willen weten hoe het voelde gewichtsloos te zijn. “We dagen jullie uit, er is niets wat nog niet kan dankzij de techniek”, zegt Clark Nowack, docentondernemer in de zorgtechnologie bij de HAN. Samen met HAN-docent Ton van Vlerken gingen zij in gesprek met de verpleegkundigen over virtueel revalideren, pijnbestrijding met een VR-bril en serious gaming.

Omdenken bij gebruik van woorden
Bij de masterclass Effect van taal zit het bomvol. Er zitten zelfs een aantal verpleegkundigen in het midden van het lokaal op een rijtje. Dat deze masterclass zo populair is, komt door de spreker Geert-Jan van Geffen. Hij is anesthesioloog en MMT arts op Radboudumc en probeert comfort talk te introduceren in het ziekenhuis. Bij zijn werk merkt hij dat het gebruik van sommige woorden, zoals pijn of gevoelig, de klachten juist verergerd of veroorzaakt. “Je hoeft niet te liegen over wat je gaat doen, maar je kunt het wel anders verwoorden. We zeggen nu: ‘Uw arm kan branden door de vloeistof, maar dat is normaal’. Maar je kunt ook zeggen: ‘Ik kan mij voorstellen dat er nu duizenden plekken zijn waar u liever bent dan in het ziekenhuis. Stelt u zich maar eens voor dat u op een strand ligt, de zon brand, voelt u de warmte op uw arm? U dommelt zo lekker weg in die warme zon.’ Dat heeft een heel ander effect.”

Mindfulness is een manier om afstand te nemen, leren om in het hier en nu te zijn. Enerzijds helpt mindfulness bij de zorg, door bijvoorbeeld met patiënten ontspanningsoefeningen te doen. Anderzijds om als professional sterker in de schoenen te staan. “Je leert je bewust te zijn van wat je voelt en ziet. Je oordeelt, maar laat het weer gaan omdat het niet helpend is. Door jezelf mindful op te stellen, raak je minder snel gefrustreerd en help je een patiënt ook. Het is een aandachtsvaardigheid die je kunt trainen”, leggen Dirk Geurts en Félix René Compen van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness uit. Maar niet iedereen kan de aandacht erbij houden tijdens de 25 minuten durende meditatie. “Normaal was ik weggelopen”, zegt een pijnconsulent. Felix knikt: “Ook dat is mindfulness. Je bent je bewust van je gedachten en gevoelens. Hoe ga ik daarmee om? Het gaat niet om genieten, maar om jezelf leren kennen. Wat doe ik als ik dat voel?”

Ongemakkelijk gevoel
Die gevoelens en het brein worden ook getest tijdens het diner met bijzondere smaken en kleuren. Kruidige Indiase gerechten vormen een aangenaam moment tijdens een welverdiende pauze. Maar als een groep ontmoetingsclowns de lokalen binnenkomt, reageren de bezoekers nogal verschillend. De ene bezoeker vindt het ontzettend storend en raakt geïrriteerd, terwijl de andere meteen enthousiast meedoet met de vrolijke vrouwen. Een bijzondere trigger voor de bezoekers. Maar het heeft geen effect op het eindoordeel van de dag, de bezoekers beoordelen Inspiration Day met een 8,4! “Volgend jaar weer?” klinkt als vraag regelmatig door de gang, als de bezoekers nog een clownsneus en VR-bril meekrijgen bij het verlaten van de HAN locatie aan de Groenewoudseweg.

Over HAN VDO
Als HAN VDO willen wij zorgprofessionals uitrusten met nieuwe informatie en inspiratie. Dit doen we met passend post-hbo onderwijs, cursussen en interessante evenementen zoals Inspiration Day. Hierbij helpen we zorgprofessionals bij de beste zorg voor cliënten, patiënten of kwetsbare burgers. Onze studenten zien dat als groot goed, dat blijkt ook uit de verbeterplannen voor de zorg die zij aan het eind van hun opleiding maken. Tijdens Inspiration Day worden de beste verbeterplannen van onze oud-studenten genomineerd voor de Alumniprijs. Dit jaar won Marjan Visser met haar virtual reality toepassing bij mensen met pijnklachten. Lees hier alles over de uitreiking.

Meer foto’s zien? Kijk op onze Facebook pagina.

Partners

Agenda
  • Er zijn op dit moment geen activiteiten.
Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Laat uw gegevens achter en ontvang voortaan onze nieuwsbrief:

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres: