Achtergrond

Na de opleiding Maatschappelijke Gezondheidszorg/Geestelijke Gezondheidszorg (MGZ GGZ) aan de Hogeschool van Nijmegen,  werkte ik ruim 20 jaar in de regio Arnhem/Nijmegen en De Liemers als sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV). Ik werkte onder andere in de crisisdienst en in huisartsenpraktijken. Dit in combinatie met gastdocentschap bij de HAN en activiteiten voor de beroepsvereniging van (sociaal psychiatrisch) verpleegkundigen.

Maar ik was niet uitgeleerd en volgde de Voortgezette Opleiding tot SPV. Hier leerde met afstand naar mijn eigen functioneren te kijken. Wat doe ik en waarom doe ik dit? Door deze opleiding, het opleiden van sociaal psychiatrisch verpleegkundigen aan de Hogeschool van Amsterdam en de Master Sociale Interventie heb ik me verder gespecialiseerd in het leren  omgaan met complexe vraagstukken in relatie tot psychische kwetsbaarheid.

Drijfveer

Ik groeide op een boerderij op en leerde als vanzelfsprekend om aan te pakken, verantwoordelijkheid te nemen en niet ‘met lege handen’ te lopen. Mede vanuit deze achtergrond zoek ik als opleider, trainer en adviseur, op basis van gelijkwaardigheid, naar effectieve en efficiënte oplossingen. Allen gericht op het versterken van het probleemoplossend vermogen van mensen.

Maar er is meer. Ik leerde van de wetten van de natuur, van de agrarische cultuur, de GGZ- cultuur en tal van andere mensen en hun gebruiken en gewoontes. Het nuchtere boerenverstand helpt te relativeren en persoonlijk leiderschap om politieke of beleidsmatige standpunten in te nemen. Ik besef me steeds meer dat er ook nog iets anders nodig is om kwetsbaarheid, desillusie of verlieservaringen te begrijpen en accepteren. Kortom, wanneer er sprake is van ‘Trage vragen’ is nabijheid en reflectie in combinatie met aandacht voor de betekenis hiervan op zijn plaats. Of het nu gaat over problemen oplossen, het beleid beïnvloeden of leren omgaan met ‘moerassigheid’, veranderen slaagt enkel als we samen werken en samen leren.

Ik wil professionals vanuit een meervoudig perspectief leren om situaties op waarde te schatten en leiding leren nemen. Ze helpen persoonlijk te ontwikkelen op het gebied van kwaliteit van zorg en leiderschap. Met als uiteindelijk doel: het verbeteren van de kwaliteit van (samen)leven. Mijn interesse voor dit boeiende vak en mijn passie voor leren, wil ik graag overdragen aan anderen.

Expertise

Primair expertisegebied

Overige expertisegebieden

 • GGZ
 • Eigenkracht Methode
 • Cognitieve gedragstherapie
 • Omgaan met stemmen horen
 • Morele praktijkvoering
 • Interprofessioneel samenwerken
 • Sociale Veranderkunde
 • Studieloopbaanbegeleiding.
 • Supervisie & Intervisie
 • Praktijkgericht onderzoek

Betrokken bij de opleidingen

Publicaties

 • L. Hermanides- Willenborg, L en J. Derks, (2003) Het voortbestaan van de MGZ/GGZ opleiding onder vuur.   Onderwijs en gezondheidszorg 5, 2003.
 • J. Derks & J. Zwanniken (2005) Een koe kijkt niet op de klok, boerenkinderen in de psychiatrie. Maandblad Geestelijke Volksgezondheid 1, 75-85
 • Derks, J., Padt, van der, I & J. Boon (2014). Expertisegebied SPV. Eindhoven: NVSPV
 • Padt, van der, I., Derks, J. & J. Boon (redactie) (2017). Psychische kwetsbaarheid. Belicht vanuit sociaalpsychiatrisch perspectief. Amsterdam: Boom ISBN 9789089536327

Partners

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Laat uw gegevens achter en ontvang voortaan onze nieuwsbrief:

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
HAN VDO

Medewerkers