“We kunnen daadwerkelijk een verschil maken als we loskomen van het denken in oplossingen, en zonder te oordelen oprecht luisteren naar wat de ander beweegt”

Expertise

 
Wat mij voortdurend intrigeert is het effect van diverse begeleidingsmethodieken: wat helpt nu echt om cliënten/patiënten te begeleiden naar ander gedrag; wat zijn factoren die succesvolle begeleidings-
trajecten bevorderen? In 2002 kwam ik in aanraking met motiverende gespreksvoering. Deze methodiek sprak mij in het bijzonder aan omdat compassie, acceptatie en het zoeken naar interne motivatie van de cliënt gecombineerd wordt met een directieve én tegelijkertijd cliëntgerichte grondhouding. Dit kan leiden tot daadwerkelijk oprecht contact met cliënten/patiënten en kan bijdragen aan meer succesvolle begeleidingscontacten richting verandering.

Ik vind het belangrijk om motiverende gespreksvoering ook op de juiste wijze te trainen, de nieuwste inzichten én de wetenschappelijke onderbouwing te blijven volgen. Mijn lidmaatschap van MINT Ned en MINT Internationaal (de Nederlandse en Internationale vereniging van trainers in Motivational Interviewing) dragen hieraan bij.

Mijn achtergrond ligt in de gezondheidszorg, waar ik 23 jaar als diëtist heb gewerkt. Hiernaast heb ik, mede na het volgen van de eerstegraads docentenopleiding, diverse post-hbo-trajecten ontwikkeld binnen zorg, welzijn en onderwijs. Veelal gericht op begeleiding bij gedragsverandering. Vanuit mijn eigen bureau Mens & Motivatie werk ik al jaren samen met HAN VDO. Een samenwerking die gericht is op ‘samen kom je verder’. In de afgelopen jaren hebben we dit in de praktijk gebracht door de ontwikkeling en uitvoering van vele begeleidingstrajecten.

Mijn voortdurende fascinatie voor het begeleiding van verandertrajecten heeft geleid tot het starten van een Masterstudie Begeleidingskunde in 2015, sindsdien begeleid ik supervisie-, coaching- en teamcoachingstrajecten.

 

Drijfveer

 
Ik ben gefascineerd door alles wat te maken heeft met gedrag van mensen en het beïnvloeden van dit gedrag.
Een begeleidingsgesprek werkt veel beter als er oprecht geluisterd wordt en de ander daadwerkelijk centraal staat. Ik ben ervan overtuigd dat de hulpverlening voor veel patiënten/ cliënten beter kan. Als hulpverleners kunnen we daadwerkelijk een verschil maken als we loskomen van het denken in oplossingen, en zonder te oordelen oprecht luisteren naar wat de ander beweegt.
Juist in de hectiek van alle dag is het zo waardevol om eens stil te staan bij belangrijke vragen rondom werk. Het paradoxale is dat stilstaan bij betekenisgeving en ‘trage vragen’ groei kan bevorderen – die groei gaat vaak verder dan alleen groei op het gebied van werk.

Visie op leren en ontwikkelen

Voor mij is het creëren van een veilige sfeer en een laagdrempelige leeromgeving een voorwaarde voor leren en ontwikkelen. Hier besteed ik veel aandacht aan in al mijn trajecten. Dit uit zich in respect, positieve feedback en een sfeer van compassie en samenwerken. Mijn uitgangspunt is de ander te stimuleren om, vanuit die veilige omgeving, de uitdaging van het nieuwe en onontdekte juist wèl aan te gaan.

 

 

Expertise

 
Opleider, Trainer en Adviseur

Primair expertisegebied

  • Motivational Interviewing (motiverende gespreksvoering)

Overige expertisegebieden

  • Gedragsverandering
  • Gespreksvaardigheden
  • (Team)coaching
  • Supervisie

Betrokken bij de opleidingen

  • Motivational Interviewing (basis)
  • Motivational Interviewing (vervolg)
  • Coach Motivational Interviewing
  • Incompany- en maatwerktrajecten

Partners

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Laat uw gegevens achter en ontvang voortaan onze nieuwsbrief:

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
HAN VDO

Medewerkers