Ontsnap even aan de altijd maar voortdenderende waan van de dag. Onze Inspiration Day biedt jou als verpleegkundige verdieping en inspiratie voor je dagelijkse praktijk. Inhoudelijk zoomen we in op het ‘in beweging krijgen’ van zorgvrager en zorgverlener. Meld je aan en beleef met je collega’s uit het vakgebied onze masterclasses, de lezing van motivatie-expert Trudi Beelen, moving kitchens en performances.

Wanneer
Dinsdag 24 april | 15.00 – 20.00 uur

Voor wie
Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, praktijkondersteuners, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

Kosten
Deelname is gratis

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&V).
Vul je registratienummer of BIG-nummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Locatie
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN VDO), Locatie Nijmegen, Groenewoudseweg 1

Slechts 150 plaatsen. Dus meld je snel gratis aan!

PROGRAMMA
15.00- 15.30 Ontvangst, registratie, koffie/thee en lekkernij
15.30 – 16.15 Opening Performances die je bewegen: Zumba dance, motivatie-expert Trudi Beelen en pitches alumni: beste verbetertraject (Alumniprijs)!
16.30 – 17.30 Start masterclasses ronde 1
17.30 – 18.30 Gezelligheid en culinaire verwennerij met onze moving kitchens
18.30 – 19.30 Masterclasses deel 2. Verdieping
19.30 – 20.00 Uitreiking alumniprijs. Afsluiting met hapje en drankje

PARALLEL PROGRAMMA Deskundigheidsbevordering Specialistische wijkverpleegkundige zorg
Wijkverpleegkundigen kunnen zich opgeven voor een masterclass deskundigheidsbevordering. Het plenaire deel van het programma kun je niet bijwonen, je start om 16.00 uur direct met je masterclass. Je geniet wel mee van het lekkers uit de moving kitchens.

Trudi Beelen

16.00 – 17.30 Masterclass Deel 1
18.00 – 19.30 Masterclass Deel 2

Over motivatie-expert Trudi Beelen
Trudi Beelen verzorgt de aftrap van Inspiration Day 2018 voor verpleegkundigen. Deze dag zoomt in op het in beweging krijgen van zorgvrager en zorgverlener. Beelen staat bekend als de ‘verslavingsgoeroe’ van Nederland. Ze zet zich in om mensen te helpen stoppen met roken en afkicken van verslavingen. Benieuwd hoe Trudi Beelen mensen weet te motiveren en bewegen? Schrijf je dan snel in en laat je inspireren!

Masterclasses
Onze masterclasses gaan de diepte in, zonder de praktijk uit het oog te verliezen. Vóór het eetfestijn met de moving kitchens krijg je deel 1 van de masterclass. Daarna serveren we de verdieping in deel twee. Voor wijkverpleegkundigen hebben we een parallel programma (zie onder).

Kies een van deze thema’s:

1. PIJN | Vroege pijnsignalering
2. VERANDERING | Verbeteren samen met cliënten
3. BEWUSTZIJNSONTWIKKELING | Autonomie van de zorgprofessional
4. KWALITEITSVERBETERING | Hoe kun je jouw idee realiseren?
5. MOTIVERENDE GESPREKSVOERING | Anders omgaan met chronische ziekten
6. DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING | Specialistische wijkverpleegkundige zorg

PIJN Vroegtijdig signaleren en evalueren van pijn
Bij de behandeling van chronische pijn is een goede pijnanalyse van belang die zich richt op de ‘mens met pijn’ in zijn specifieke omgeving. Een goede vraag hierbij is: Waarom heeft deze persoon op dit moment pijn? Deze analyse moet plaatsvinden in een zo breed mogelijke perspectief: het somato-psycho-socio perspectief.
De vraag is hoe een dergelijke somato-psycho-sociale benadering concreet gerealiseerd moet worden. Hoe vindt de invulling van een somato-psycho-sociale benadering plaats binnen de centra voor chronische pijnbestrijding?

Deze masterclass wordt gegeven door Irma Marissink. Pijnconsulent.

VERANDERING Samen met cliënten vormgeven aan verbeteringen
In alle opleidingen aan HAN VDO zit een vorm van het aanbrengen van verbeteringen in de praktijk van de student of cursist. Ze stellen een verbeterplan op, of doen een project met als doel processen op de werkvloer beter te laten lopen. De volgende stap in het nadenken hierover is: Hoe doe je dit samen met je cliënten in plaats van over hun hoofden heen? En levert dit ook andere resultaten op?
Deze workshop gaat in op handvatten die je nodig hebt om samen met cliënten een verbeterproject vorm te geven en het projectproces te doorlopen.

Deze masterclass wordt gegeven door Wendy Kemper. Trainer HAN VDO, expertisegebied Sociale Innovatie. Programmateam Zorgalliantie

BEWUSTZIJNSONTWIKKELING Autonomiebevordering van de zorgprofessional; van drama- naar winnaarsdriehoek
In deze workshop willen we verkennen waar je als zorgprofessional in de uitoefening van je vak al dan niet professionele vrijheid ervaart. Door tijdsdruk, onduidelijke taakverdeling of -afbakening en andere factoren komen zorgprofessionals soms niet toe aan werken op een manier die echt bij hen past. Vanuit de theorie van de dramadriehoek kun je bewustzijn ontwikkelen over de onderliggende processen daarbij. En er vervolgens anders mee omgaan. Die weg uit de dramadriehoek wordt ook wel winnaarsdriehoek genoemd.
In deze interactieve workshop gaan we aan de slag met jouw voorbeelden uit de praktijk.

Deze masterclass wordt gegeven door Irma Mosselman. Expertisegebied praktijkondersteuning, trainer HAN VDO.

KWALITEITSVERBETERING Kwaliteit  aantonen, handhaven en verhogen als gespecialiseerd verpleegkundige
Blijvend nadenken over verbeteringen in de kwaliteit van zorg, vraagt om te leren luisteren naar wat nodig is, te leren zien wat er niet gebeurt, te leren lezen wat er tussen de regels gezegd wordt en ook te zien wat er juist niet staat. Je moet jezelf bewegen tussen en met verschillende betrokkenen en uiting geven aan jouw ideeën. Hoe creëer je draagvlak en wat vraagt dit van jou als gespecialiseerd verpleegkundige? En hoe vertaal je ideeën in een concreet plan voor kwaliteitsverbetering?
In deze masterclass dagen we je uit om jezelf te profileren als gespecialiseerd verpleegkundige en op een andere manier uiting te geven aan je ideeën voor kwaliteitsverbetering.

Deze masterclass wordt gegeven door Elies Goossens. Trainer HAN VDO, expertisegebied UCS verpleegkunde  en Marijke de Leeuw. Trainer HAN VDO, expertisegebied verpleegkunde/opleidingskunde

MOTIVERENDE GESPREKSVOERING Anders omgaan met chronische ziekten
Anders doen is anders denken. In deze masterclass onderzoek je hoe je jezelf en je patiënt in beweging zet, in het omgaan met chronisch zieken. Wat betekent het begeleiden van een chronisch zieke patiënt voor jou? Wat vraagt het van jou als professional, om de patiënt te bewegen zelf na te denken over de impact op het dagelijks leven en de keuzes die hij of zij maakt? Misschien moet je zelf eerst ook wel anders gaan leren denken over ‘begeleiden’. In de masterclass gaan we samen aan de slag met je eigen leervragen ten aanzien van de begeleiding van de MDL-patiënt. Hiervoor gaan we niet alleen oefenen met gespreksvoering, maar gaan we ook bekijken wat onze eigen waarden, normen en overtuigingen zijn ten aanzien van het begeleiden van een chronisch zieke patiënt. Want om de patiënt in beweging te krijgen, moet je misschien eerst bij jezelf iets in beweging brengen…Je bent welkom om te leren en te ervaren!

Deze masterclass wordt gegeven door Dionne Schellekens. Trainer HAN VDO, expertisegebied motiverende gespreksvoering.

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING Verpleegkundige zorg voor ouderen die poliklinische, palliatieve chemotherapie krijgen
Als wijkverpleegkundige kun je in je dagelijkse praktijk te maken krijgen met ouderen die poliklinische, palliatieve chemotherapie krijgen. Het gaat om ouderen met een niet-progressieve vorm van kanker, die niet te genezen is. Palliatieve behandelingen kunnen helpen om klachten te verlichten. Hoewel de opzet niet is om het leven te verlengen, maar om de kwaliteit van leven te verbeteren, ontkomen de meeste patiënten niet aan kortdurende bijwerkingen van de behandeling. Soms zijn het atypische klachten waar je als wijkverpleegkundige ook niet 1-2-3 een antwoord op hebt. De patiënten worden voorgelicht maar vinden het nogal eens lastig om de juiste informatie te geven. In dit parallelle programma willen we bereiken dat je anders gaat kijken naar de oudere patiënt, die deze behandeling ondergaat. We bieden je in twee keer anderhalf uur de scholing inclusief evaluatie, die je in stelt staat om anders te gaan handelen. Deze masterclass wijkt dus enigszins af van de dag. Het avondeten vindt gezamenlijk plaats.

Workshopleider Yvonne van de Wiel. Trainer HAN VDO, expertisegebied Verpleegkunde (specialisme oncologie en palliatieve zorg). Ingrid de Graaf, oncologieverpleegkundige, V&VN Oncologie. Hanneke van Wijck, casemanager ouderenzorg op dagbehandeling en kliniek Medische Oncologie. Radboudumc.

NIEUWSGIERIG?
Meld je dan nu aan en laat je inspireren!

1. Pijn
2. Verandering
3. Bewustzijnsontwikkeling
4. Kwaliteitsverbetering
5. Motiverende gespreksvoering
6. Deskundigheidsbevordering


 

Partners

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Laat uw gegevens achter en ontvang voortaan onze nieuwsbrief:

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
HAN VDO

Medewerkers