Ontsnap even aan de waan van de dag. Onze Inspiration Day biedt verpleegkundige verdieping en inspiratie voor jouw dagelijkse praktijk. Inhoudelijk zoomen we in op verschillende zorginterventies die effect hebben op het brein en het zenuwstelsel. Hoe helpt taal bij pijn en comfort? Wat is het effect van aanraking op het lichaamsbewustzijn? Helpt bewegen bij mensen met neurologische problemen? Kom erachter tijdens Inspiration Day van HAN VDO!

Waarom organiseren we dit? Als HAN VDO willen wij zorgprofessionals uitrusten met nieuwe informatie en inspiratie. Dit doen we met passend post-hbo onderwijs, cursussen en interessante evenementen zoals Inspiration Day. Hierbij helpen we zorgprofessionals bij de beste zorg voor cliënten, patiënten of kwetsbare burgers. Maak kennis met het brein van HAN VDO met masterclasses. Oefen met mindfulness, probeer een virtualrealitybril, kom belevenisgericht proeven en ervaar hoe spel, bewegen en muziek beleving beïnvloedt.

Alvast een voorproefje? Bekijk hier het programma van vorig jaar en ons fotoverslag op Facebook.

Wanneer

Dinsdag 16 april | 15.30 – 21.00 uur

Voor wie

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, praktijkondersteuners, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

Kosten

Deelname is gratis

Accreditatie

Dit evenement is goed voor 4 accreditatiepunten in het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&V).

Locatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN VDO), Locatie Nijmegen, Groenewoudseweg 1

Voorlopig programma 
15:30 - 16:00Inloop en registratie
16:00 - 16:30Opening
16:30 - 17:30Masterclass ronde 1
17:30 - 18.30Diner
18:30 - 19:30Masterclass ronde 2
19:30 - 20:00Plenaire sessie
20:00 - 20:15Uitreiking Alumniprijs en afsluiting
20:15 - 21:00Plenaire afsluiting
Masterclasses

Onze masterclasses gaan de diepte in, zonder de praktijk uit het oog te verliezen. Kies bij inschrijving welke masterclasses je wilt gaan volgen. Bij een aantal masterclasses geldt een maximaal aantal deelnemers. Bij overschrijving wijzen wij een andere masterclass toe.

Kies voor elke ronde één van deze thema’s:

1. Effect van aanraken en contact maken op het brein bij patiënten met neurologische problematiek.
2. Effect van beelden op het brein: nieuwe toepassingen in de zorg en welzijn.
3. Effect van bewegen op het brein bij complexe zorgproblemen.
4. Effect van taal op het brein: effect van taal op pijn en het brein.
5. Effect van mindfulness op het brein en meditatie op het brein.

Effect van aanraken | Het effect van aanraken op het brein bij patiënten met neurologische problematiek
(Paul van Keeken, opleidingscoördinator Master Neurorevalidatie en Innovatie HAN)
Het anders gewaar worden van het eigen lichaam en de omgeving kan voor zorgvragers met neurologische problemen zorgen voor spanning en toename van angst. Verpleegkundigen kunnen tijdens dagelijkse zorg verlichting bieden door op de juiste manier te werken met aanraken, vasthouden en ondersteuning. In deze masterclass lichten we deze praktische toepassing toe en doen we oefeningen.

Effect van beelden | Het effect van beelden op het brein: nieuwe toepassingen in de zorg en welzijn
(Clark Nowack, Docentondernemer Zorg&technologie HAN)
Het bieden van afleiding geeft verlichting bij problemen als pijn, angst en stress. Zeker als daarbij beelden worden gebruikt. Tegenwoordig kan dit door middel van de virtualrealitybril waarbij mensen een beleving hebben zoals bewegen in een wereldstad, het zwemmen met dolfijnen of het doen van spelletjes. In deze masterclass worden de achtergronden van de werking van virtual reality toegelicht en geven we inzicht in de mogelijkheden van deze technologie. Tijdens het event is het mogelijk zelf de VR bril uit te proberen.

Effect van bewegen | Het effect van bewegen op het brein bij complexe zorgproblemen
(Wim Compeer, Ouderenpsychiatrie Pro Persona)
Om het brein in goede conditie te houden of te zorgen dat geen onnodige achteruitgang optreedt, is het van belang om voldoende prikkels aan te bieden. Bewegen is een fysieke prikkel die effectief is bij zorgproblemen bij bijvoorbeeld dementie, verslaving of ouder worden. Het gaat dan niet alleen om bewegen in het groot, zoals bij sporten. Maar ook bewegen in het klein, zoals kauwbewegingen maken. In deze masterclass lichten we de werkingsprincipes van bewegen toen en bespreken we interactief de diverse toepassingsmogelijkheden.

Effect van taal | Het effect van taal op pijn en het brein
(Geert-Jan van Geffen, anesthesioloog en MMT arts Radboudumc)
Dat goede communicatie en gespreksvoering van belang is in de zorg, zal door iedereen erkend worden. Het inzetten van taal en lichaamshouding kan echter veel optimaler. Het blijkt namelijk dat pijn, angst en stress verminderen als zorgverleners positieve woorden gebruiken. Ook het spiegelen van houding en gedrag helpt. In deze masterclass wordt uitgelicht hoe je eenvoudige aanpassingen in communicatie en gedrag inzet tijdens zorg, onderzoeken en behandelingen.

Effect van mindfulness | Het effect van mindfulness op het brein en meditatie
(Dirk Geurts, psychiater en onderzoeker Radboudumc Centrum voor Mindfulness)
Zorgvragers, maar ook zorgverleners willen graag verbetering in hun leven. Zeker als er sprake is van problemen zoals stress, pijn en ziekte. Als je hierdoor vastzit in belemmerende patronen vraagt dat veel energie. Mindfulness kan hierbij helpen door op een bewuste manier en zonder oordeel naar de situatie te kijken. Mindfulness combineert moderne psychologische inzichten met oude en beproefde vormen van meditatie, ademhalingsoefeningen en lichaamswerk. In deze masterclass wordt duidelijk hoe je mindfulness op een makkelijke toepasbare en praktische manier inzet. Ook leer je welk effect mindfulness heeft bij mensen met een ernstige aandoening of bij problemen als angst, pijn, stress of depressie.

Tijdens Inspiration Day worden beeldopnamens gemaakt. De beeldopnamens delen we tijdens en na afloop het event via onder andere sociale media kanalen van de HAN en de webpagina’s van de HAN. Mocht u bezwaar hebben tegen het maken en/of delen van deze beelden verzoeken wij u contact op te nemen met de organisatie via: communicatie.hanvdo@han.nl.

Partners

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Laat uw gegevens achter en ontvang voortaan onze nieuwsbrief:

Voornaam:
Achternaam:
E-mailadres:
HAN VDO

Medewerkers